Angst

In de indringende film ‘Angst’ volgt Michiel van Erp (Pretpark Nederland, Op handen gedragen, Vergeet mij niet) de levens van zes mensen, die allemaal lijden aan angststoornissen. Schrijver Arthur Japin is de verteller in de film.

Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol om weken achtereen niet te slapen, waarom is het voor Nienke zo ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven, en waarom denkt Dieuwke dat ze – ook al heeft ze uren onder de douche gestaan – vies is en daarom afgewezen wordt?

Van Erp heeft de hoofdpersonen uit ‘Angst’ (in de leeftijd van 23 tot 62 jaar) bijna een jaar lang gevolgd. De angsten waar de hoofdpersonen aan lijden is extreem verlammend voor hun functioneren. De confrontatie met het dagelijkse leven, met de harde grootstedelijke realiteit, gaan de hoofdpersonen zelden aan. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt: ze zijn simpelweg bang om te sterven van angst. Waar sommigen van hen in de film afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. De film toont hun strijd in het zoeken naar een oplossing.

Eén op de vijf Nederlanders ontwikkelt gedurende zijn leven een angststoornis: hun leven wordt lamgelegd door terugkerende, hevige angstgevoelens. Deze angsten staan vaak niet in verhouding tot de prikkel, en soms is er ook geen aanwijsbare oorzaak te vinden.
‘Angst’ is een aangrijpend, verwonderend, emotioneel en ontroerend portret van mensen met angststoornissen.

Kijk hier naar een interview met Michiel van Erp over Angst in het actualiteitenprogramma Pauw & Witteman.

Prijzen:
September 2009: De poster van Angst, ontworpen door Sander Plug won de Cinema.nl Afficheprijs 2009 op het Filmfestival Utrecht.
September 2010: Angst is genomineerd voor beste documentaire in de categorie 'cultural' van de Prix Italia 2010 in Turijn.

regie Michiel van Erp camera Jelle Odé add.camera Mark van Aller geluid Rob Dul montage Hinne Brouwer scenario René van ‘t Erve muziek Louis Ter Burg & Truus Melissen research René van ‘t Erve eindredactie NPS Annemiek van der Zanden productie Inge Schapendonk & Jessie Verbrugh producent Monique Busman & Michiel van Erp 

Première: 2009

De Familie Film & TV in samenwerking met NPS