File

Hoe brengt Nederland zijn tijd door tijdens de uren die er worden doorgebracht in de dagelijkse files? Ook al is filerijden een doelloze bezigheid, er lijkt weinig verzet te bestaan tegen het dag-in-dag-uit in een file staan. Regisseur Michiel van Erp schetst een portret van Nederlanders die leven en werken in hun auto’s.

Te midden van een kakofonie van toeterende en wachtende automobilisten, en ver weg van hun eindbestemming, worden de reizigers geportretteerd. Zijn hun dromen uitgekomen of staan ze ook letterlijk stil in hun leven? ‘File’ geeft een ontroerende en onthullende kijk op de zielenroerselen van Nederlanders onderweg.

Zo blikt loopbaancoach Titia de Vries terug op haar mislukte relatie met een Senegalees en gebruikt paragnost Tino Firorelli zijn tijd in de stilstaande auto om zijn gedachten op een rij te zetten rond de ziekte van zijn vrouw. De vaste chauffeur van SER-voorzitter Rinnooy Kan filosofeert over een oplossing voor het fileprobleem, en de Turkse satellietinstallateur Ziggy Kayabasi droomt over terugkeer naar het file-loze Istanbul, samen met de vrouw aan wie hij uitgehuwelijkt is. Eindelijk verlost van echtgenotes, collega’s en werkgevers lijkt de besloten wereld van de eigen auto ideaal voor overpeinzingen en zelf-therapiesessies. File is vooral een poëtische film en schetst een uniek portret van ons land en zijn mobiele bewoners.

Kijk hier naar een interview met Michiel van Erp over File in het actualiteitenprogramma Pauw & Witteman.

samenstelling & regie Michiel van Erp camera Jelle Odé & Pim Hawinkels geluid Rob Dul & Benny Jansen montage Hinne Brouwer muziek Truus Melissen & Louis Ter Burg research Wytzia Soetenhorst & Liza Kemman producent Götz FilmMonique Neuteboom productie Inge Schapendonk & Jessie Verbrugh producent De Familie Michiel van Erp & Monique Busman naar een idee van UbachsWisbrun/JWT in opdracht van Stichting Nederland Bereikbaar

Lengte: 50 minuten
Première: Nederlands Film Festival Utrecht 2008
Televisie-uitzending: 6 oktober 2008 Nederland 2, NCRV

File is verkrijgbaar op DVD

De Familie Film & TV in samenwerking met Götz Film


Götz Film