Welkom in Nederland II

In het tweede seizoen van de serie Welkom in Nederland schetst Michiel van Erp in 6 afleveringen op vrolijke, openhartige en soms ook wrange wijze de pogingen van autochtone Nederlanders om de integratie met allochtone Nederlanders te bevorderen.

Welkom in Nederland II - Haal een medemens in huis wordt op donderdag 7 juni om 18.25u herhaald op Nederland 2!

De leader voor de serie is gemaakt door Lernert Engelberts & Sander Plug.

In tegenstelling tot wat meestal uit krantenkoppen op te maken is, blijken Nederlanders best wel zin te hebben om kennis te maken met de belevingswereld van allochtonen. Dat wil echter niet zeggen dat de allochtoon – die hier niet altijd voor zijn plezier naar toe is gekomen - altijd zit te wachten op goedbedoelde bemoeienissen.

In deze nieuwe serie behandelt regisseur Michiel van Erp per aflevering één thema. Zo volgt hij twee Gooise vrouwen die zich ontfermd hebben over een werkeloze Afghaanse vluchteling. Gelukkig zoekt hun chique tennisclub nog een klusser maar het is maar de vraag of Meradj – die eigenlijk kunstschilder is – zijn handen uit de mouwen wil steken…

Ook gaat er een aflevering over de groeiende markt in halal producten. Zo blijken Marokkanen door de inspanningen van een slimme Limburgse zakenman massaal aan de oer-Hollandse frikadel verslaafd te zijn. Maar hoe halal kan een frikadel eigenlijk zijn als zelfs een Hollander niet precies weet wat erin zit?

Van Erp maakte tevens een aflevering rond de Eindhovense amateurvoetbalclub RKVV Tongelre. De vereniging heeft een chronisch ledengebrek en gaat actief allochtone voetballertjes werven. Maar dan moeten ook hun ouders zich gaan inzetten voor deze club.  Maar zijn de normen en waarden van het Nederlandse verenigingsleven ook duidelijk voor Turken en Marokkanen? 

Klik hier voor de eerste serie uit 2007: Welkom in Nederland I.

De VARA interviewde Michiel van Erp over de tweede serie van Welkom in Nederland

scenario en regie Michiel van Erp camera Mark van Aller, Pim Hawinkels en Jelle Odé geluid Rob Dul, Eric Leek, Benny Jansen, Bouwe Mulder, Frank van Hardeveld en Leon van Sprakelaar montage Hinne Brouwer leader Sander Plug en Lernert Engelberts muziek Louis Ter Burg en Truus Melissen research Wytzia Soetenhorst en Manon van der Sluijs productie Inge Schapendonk en Jessie Verbrugh producent Michiel van Erp en Monique Busman

Lengte: 6 afleveringen van 25 minuten.
Uitgezonden van 19 mei 2009 tot en met 30 juni 2009 Nederland 2, VARA.
Klik hier om Welkom in Nederland te bekijken

De Familie Film & Tv in samenwerking met de VARA