Erwin Olaf, on Beauty and Fall

De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf staat aan de vooravond van een belangrijk jaar: zijn laatste fotoseries Hope, Grief en Rain lijken hem een internationale doorbraak te bezorgen en voor het eerst tonen belangrijke internationale musea belangstelling. Zijn werk wordt al vanaf de jaren ‘80 bekritiseerd. Het zou alleen maar choqueren en daarmee geen kunst zijn. Maar nu belangrijke kunsthandelaren uit Amerika en Japan geestdriftig willen investeren in nieuw werk van Olaf, lijkt het jarenlang ploeteren uit te monden in serieuze erkenning. En dit nu juist in een periode van zijn leven waarbij Erwin Olaf te kampen heeft met een slopende ziekte – longemfyseem – waardoor hij zorgvuldig met zijn energie moet omgaan. Onduidelijk is of zijn lichaam zijn werktempo kan bijhouden.

In Erwin Olaf: on Beauty and Fall schetst regisseur Michiel van Erp een portret van de – volgens het kunsttijdschrift Kunstbeeld – ‘meest zichtbare Nederlandse kunstenaar in het buitenland’. Hoe kun je bewerkstelligen dat je in het juiste museum hangt? Door wie laat je je beïnvloeden bij de keuze van je onderwerpen? En wat voor invloed heeft de wetenschap dat je nog maar zeer beperkte tijd hebt waarin je kunt creëren, op je werk? 

Erwin Olaf was te gast bij Pauw en Witteman om te vertellen over de documentaire

Kijk hier naar de reportage van de première-avond tijdens het Nederlands Film Festival 27 september 2009 in Utrecht

scenario en regie Michiel van Erp camera Jelle Odé, Mark van Aller geluid Rob Dul, Benny Jansen en Eric Leek montage Hinne Brouwer muziek Truus Melissen en Louis Ter Burg research Monique Busman research-assistentie Liza Kemman, Wytzia Soetenhorst en Manon van der Sluijs eindredactie NPS Annemiek van der Zanden productie Inge Schapendonk en Jessie Verbrugh producent Monique Busman en Michiel van Erp

Lengte: 50 minuten
Première: 27 september 2009 tijdens Nederlands Film Festival in Utrecht
Televisie-uitzending: 7 oktober 2009, Nederland 2, NPS - Het Uur van de Wolf

Nu verkrijgbaar op DVD

De Familie Film & TV in samenwerking met de NPS