Onder de oppervlakte

Op donderdag 11 februari is de bioscoopversie (93min) nog eenmaal te zien in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. De film zal vertoond worden om 19uur en na afloop zal er om 20:45uur een debat plaatsvinden onder leiding van Felix Rottenberg. Deelnemers aan dit debat zijn oud-minister Cees Veerman, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland Axel Buyse, oud-Kamerlid Boris van der Ham (D66) en regisseur Digna Sinke.

Kaarten kosten € 5,-. Meer informatie op vpro.nl/evenementen

---

In Onder de oppervlakte laten de verwikkelingen rond de Hedwigepolder zien dat een land onbestuurbaar dreigt te worden als emoties de politiek bepalen.

In 2005 werden na uitvoerige onderhandelingen vier akkoorden gesloten tussen Nederland en België betreffende de Westerschelde. Die rivier vormt de toegangsweg tot de haven van Antwerpen, van vitaal belang voor de Vlaamse economie. In de akkoorden stonden drie thema’s centraal: toegankelijkheid, veiligheid en natuurlijkheid. De Westerschelde zou uitgediept worden zodat ook de grootste zeeschepen Antwerpen zouden kunnen bereiken en tegelijkertijd zou de natuur, gedomineerd door eb en vloed, hersteld worden.

Negen jaar later zijn de akkoorden aan Nederlandse zijde nog niet uitgevoerd. Er is een ongekend heftige richtingenstrijd ontstaan over dat natuurherstel. In die discussie is de ontpoldering van de Hedwigepolder, een Nederlandse polder op de grens met België, centraal komen te staan. De film probeert middels gesprekken met de belangrijkste spelers, zowel aan Nederlandse als Vlaamse kant, te achterhalen wat er mis is gegaan.

regie Digna Sinke research Wytzia Soetenhorst camera Jan Wich geluid Benny Janssen montage Albert Elings componist Wim Mertens coproducent Mark Daems

Onder de oppervlakte is een productie van De Familie Film & TV en Associate Directors, in coproductie met VPRO. De film wordt ondersteund door Filmfonds, VAF en Stichting Democratie en Media.