Thuis op Zuid

Adelheid Roosen en Hugo Borst onderzoeken voor de tweede keer menselijke zorg bij dementie. Eerst deden ze dat in het Rotterdamse verzorgingstehuis in de serie In De Leeuwenhoek, deze keer ontmoeten ze mensen die thuis wonen in de Afrikaanderwijk in Rotterdam.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen er ooit in zijn of haar leven mee in aanraking komt, of het nu gaat om de buurvrouw, je ouders of jijzelf. In de vierdelige serie Thuis Op Zuid dompelen Adelheid Roosen en Hugo Borst zich onder in de Afrikaanderbuurt, een zeer diverse volkswijk in Rotterdam-Zuid met veel ouderen. Na alle lessen die Adelheid en Hugo uit de serie In De Leeuwenhoek hebben geleerd, onderzoeken ze dit keer hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis wonen.

Kán dat eigenlijk wel: langer thuiswonen met dementie? Wie kijkt er dan naar deze mensen om? En: kan een samenleving zo’n zware last dragen? Ook niet onbelangrijk: kunnen al die mantelzorgers dat ook? Tegen het einde van het filmen van de serie overviel het coronavirus de wereld. De crisis maakte de problematiek rond de ouderenzorg in Nederland akelig zichtbaar. Immers, de 'stille ramp' waar de laatste tijd in de media zo vaak aan gerefereerd wordt, speelt zich zeker niet alleen in verpleeghuizen af, maar, nog veel stiller èn omvangrijker, thuis.

regie Maaike de Gruyter presentatie Adelheid Roosen & Hugo Borst camera Gregor Meerman geluid Mark Wessner montage Floor Rodenburg producer Manon van Maurik eindredactie Monique Busman producent Monique Busman & Michiel van Erp

Thuis Op Zuid is een serie van Human, in coproductie met De Familie Film & TV, geregisseerd door Maaike de Gruyter. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland.

Thuis op Zuid gemist? Kijk hier de serie terug.