Seks in de sauna

Hoewel Amsterdam allang niet meer Gay Capital is, staat Thermos Sauna nog steeds wereldwijd bekend als dé homosauna. Per jaar brengen tienduizenden homoseksuele mannen uit binnen- en buitenland een bezoek aan de twee filialen van het rond het Amsterdamse Leidseplein gelegen saunabedrijf.

Naast een verblijf in de vele saunaruimtes van het complex zijn de mannen er voornamelijk op zoek naar (anonieme) seks. Volgens eigenaar Jan Kuipers zijn alle vormen van seks mogelijk, zolang het op vrijwillige basis is en ‘safe’ wordt beoefend.  Meer dan honderd sobere hokjes heeft hij daarvoor ingericht, voorzien van makkelijk afneembare kunststof matrassen en een voorraad condooms.

In de jaren zestig was Jans bedrijf een waar toevluchtsoord voor homo’s: echt in het openbaar voor je homoseksualiteit uitkomen was niet mogelijk. De afgelopen vijftien jaar is de clientèle van de sauna veranderd. De opkomst van aids zorgde voor een behoorlijke afname van de behoefte van de klanten om anonieme seks te hebben, en met de komst van internetdaten lijken jonge bezoekers de sauna niet meer nodig te hebben in hun zoektocht naar lust. Toch blijft het druk in Thermos; de Nederlandse bezoekers vergrijzen weliswaar maar ook allochtonen zijn een nieuwe doelgroep. Voor hen is de homo-emancipatie nog lang niet voltooid en biedt de sauna een afgeschermde wereld waarin ze zichzelf kunnen zijn.

Ondanks het gegeven van anonimiteit kreeg Michiel van Erp toegang in deze gesloten wereld. Jan Kuipers en vaste saunagasten leggen hem uit wat de codes in homosaunaland zijn, en hoe de komst van Aids, de multiculturele samenleving èn het internetdaten  het leven in Thermos beïnvloed heeft.

Profiel is het wekelijkse biografieënprogramma van KRO, IKON en HUMAN. Michiel Van Erp maakte voor Profiel ook portretten van horecatycoon Gerrit van der Valk, 'Koning van de Wallen ' Charles Geerts en de en de Partij voor de Dieren.

regie en samenstelling Michiel van Erp camera Pim Hawinkels Joost van Herwijnen geluid Rob Dul Benny Jansen montage Hinne Brouwer research René van ‘t Erve audiomixage Online Media kleurcorrectie Noortje Terra leaderontwerp Paul Vleeshouwers leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer presentatie Philip Freriks eindredactie Humanistische Omroep Bert Janssens eindredactie Profiel Marc Josten productie Humanistische Omroep Manja Wilkinson productie Profiel Hedy Uilenberg uitvoerend producent Inge Schapendonk productie-assistentie Jessie Verbrugh Gijs van Osch  producent De Familie Michiel van Erp Monique Busman

Lengte: 34 minuten
Uitgezonden 27 augustus 2008 Nederland 2, HUMAN 
Klik hier om Seks in de Sauna te bekijken

De Familie Film & TV in samenwerking met HUMAN