Pronken en ploeteren aan de Vecht

Een kleine historie van tuinkunst in Nederland

In de 17e en 18e eeuw werd in Nederland met veel ondernemingsgeest aan landschap en tuin gebouwd. De tuinen en parken werden grotendeels gefinancierd met de winsten uit de handel op de Oost en dienden als lustoord en pronkkamer. Zo ontstond aan de oevers van de Vecht een aaneenschakeling van grotere en kleinere buitenplaatsen, met prachtige sier- en moestuinen en boomgaarden.De Vechtstreek werd in deze periode een internationale ‘showroom’ voor tuin en landschap.

Toen het uiteindelijk eind 18e, begin 19e eeuw gedaan was met de rijkdom, raakten veel buitenplaatsen in verval. Er is veel verdwenen, maar toch is, varend over of rijdend langs de Vecht, de glorieuze geschiedenis nog steeds zichtbaar en voelbaar.

In Pronken en Ploeteren aan de Vecht vertellen bewoners en tuinbazen van buitenplaatsen over hun tuin(park) en wat die voor hen betekent. Zij vertellen over de lusten en de lasten. De voortdurende spanning daartussen, tussen het pronken en het ploeteren, is een terugkerend thema in de film.

In samenwerking met de Stichting Groene Parels.

regie Godelieve Eijsink scenario Godelieve Eijsink camera Reinout Steenhuizen, Joris Hentenaar, Pierre Rezus, Jeroen Simons geluid Joris van Ballegoijen - de Jong, David Carmiggelt, Mischa Buwalda, Jeroen Damen research Inge Dekker, Henriëtte Emaar fotografie Friso Keuris montage Caitlin Hulscher kleurcorrectie Caitlin Hulscher audionabewerking Rob Dul productieleider Margreet Ploegmakers, Inge Schapendonk uitvoerend producent Jean Marc van Sambeek productie assistentie Diederick Groenewoud, Manon van Eijk, Barbara Verschuren producent Monique Busman, Michiel van Erp

Première: zaterdag 31 maart 2012