Het Zaad van Karbaat

De driedelige documentaireserie Het Zaad van Karbaat vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe heeft het de betrokkenen hun levens veranderd? 

Het nieuws dat wijlen vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat zijn eigen zaad gebruikte om meer dan 65 van zijn patiënten te insemineren, schokte de wereld. Het Zaad van Karbaat vertelt hoe dat kon gebeuren en hoe het nieuws de moeders, nazaten, en betrokkenen raakt; het emotionele trauma van het leren leven met een veranderde genetische afkomst. Middels Karbaat’s verhaal, verkent de driedelige serie het nature vs. nurture debat, de wens voor onsterfelijkheid, en de morele vraagstukken omtrent anoniem donorschap.  

regie Miriam Guttmann research Miriam Guttmann & Yaël van der Schelde productieleiding Margreet Ploegmakers productie coördinatie Laura Bouwmeester DOP Niels van Koevorden, Sjors Mosman e.a. geluidsopname Koos van der Vaart montage en animatie Xander Nijsten sound design Tom Jansen composition Moritz Gabe & Henning Grambow production design Louka Hoogendijk grading Qianwei Tong  post-productie de Lodge post-production manager Mylene Esmeijer uitvoerend producent Judith Reuten producent De Familie Film & TV Monique Busman, Michiel van Erp sales Dogwoof eindredactie VPRO Barbara Truyen

In coproductie met VPRO