De Magie van Wetenschap

Ter ere van het tweehonderdjarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen produceert De Familie een zevendelige serie televisiedocumentaires over wetenschap i.s.m. de KNAW en de HUMAN. Deze serie maakt deel uit van het Science Online-project van de Publieke Omroep.

De documentaires laten de 'binnenkant' van de wetenschap zien. Wat gebeurt er tussen het begin en eind van een onderzoek? Hoe verloopt de zoektocht om iets te weten te komen wat nog niet geweten is? Verwondering, passie, eigenzinnigheid, vakmanschap en doorzettingsvermogen, dat zijn de waarden die centraal staan in deze portretten.

De geportretteerde wetenschappers zijn archeoloog Wil Roebroeks, hoogleraar Oude Testament Ellen van Wolde, neurowetenschapper Peter Hagoort, wiskundige Hendrik Lenstra, theoretisch fysisch chemicus Theo Odijk, econoom Arnoud Boot en stamcel- en kankeronderzoeker Hans Clevers. Ze behoren tot de internationale top op hun vakgebied. Vanzelfsprekend zijn ze lid van de KNAW.
De documentaires worden gemaakt door de gerenommeerde Nederlandse documentairemakers John Appel, Jeroen Berkvens, Aliona van der Horst, Petra & Peter Lataster, Walter Stokman, Maaik Krijgsman , Hans Pool en Jan van den Berg.

Voor de website van Holland Doc schreef HUMAN-eindredacteur Bert Janssens een blog over het ontstaan van het idee voor deze documentaires. Klik hier voor de link.

Hoogleraar Oude Testament Ellen van Wolde was te gast bij het radio programma Casa Luna van de NCRV. Klik hier om dit gesprek te beluisteren.

Daarnaast hebben twee stagiares van HUMAN een filmpje gemaakt over de bijeenkomst van alle deelnemers aan dit project in oktober 2008 in het Trippenhuis te Amsterdam. Zij vroegen de aanwezige documentairemakers en wetenschappers: wat is de magie van film?

Première: Nederlands Filmfestival Utrecht 2010.

De televisie-uitzendingen begonnen op 7 november 2010, iedere zondag om 18:25 uur bij de HUMAN op Nederland 2.

De DVD box van de Magie van Kunst is online verkrijgbaar.