De Echte Jongens Film

Kunnen jongens nog wel opgroeien tot echte jongens? Op die vraag wil documentairemaakster Katinka de Maar het antwoord vinden. Als ex-leerkracht en moeder van een puberzoon viel het haar op dat jongensgedrag niet altijd begrepen wordt.

Jongens gooien een stuk klei tegen het plafond om te kijken of het blijft plakken en proberen zo hoog mogelijk in een boom te klimmen. Jongens willen experimenteren, verkennen en grenzen opzoeken.  Maar krijgen jongens hier wel de ruimte voor?

Op school krijgen jongens bijna alleen maar met juffen te maken en in gescheiden gezinnen zijn het vooral  de moeders die de opvoeding voor hun rekening nemen. Wat is het effect hiervan op opgroeiende jongens?  

Bovendien neigt onze samenleving ernaar om alles kindveilig te willen maken. Onder klimrekken liggen speciale ‘zachte’ tegels en speeltuinen moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Gevaarlijke situaties worden zoveel mogelijk uitgesloten. Blijft er op die manier voor jongens nog wel enige uitdaging over?

De Echte Jongens Film ging op zondag 29 september in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. 

regie Katinka de Maar camera Pim Hawinkels research Ellen Vloet, Evelien Vehof, Maud van de Reijt productie Jessie Verbrugh, Margreet Ploegmakers producent Monique Busman

lengte 55 min.

uitzending De Echte Jongens Film werd op woensdag 9 oktober 2013 uitgezonden op Nederland 2 bij de VPRO. Nu te zien via Uitzending Gemist.

De Familie Film & TV in coproductie met VPRO en met steun van het Mediafonds.